Temperaturile scazute pot avea efecte negative asupra animalelor de companie, la fel si asupra oamenilor. De cele mai multe ori, proprietarii acestora uita ca animalutele lor sunt la fel de obisnuite cu adaposturile caldute cum sunt obisnuiti si ei. Unii stapani isi lasa animalele in curte pentru perioade mari de timp, crezand ca toate animalele sunt adaptate traiului in aer liber. Acest fapt pune animalele in pericolul de a contacta boli grave.
Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru ca prietenii dumneavoastra necuvantatori sa fie sanatosi si in siguranta in sezonul rece:
– Inainte de debutul sezonului rece, ar fi bine sa va duceti animalul de companie la un control de rutina. Medicul veterinar poate verifica daca acesta nu are probleme medicale care l-ar putea face mai vulnerabil la frig.
– Tineti animalul de companiei in casa, cat de mult puteti, atunci cand mercurul din termometre scade. Daca vreti sa-l scoateti afara, insotiti-l. Atunci cand simtiti ca nu mai puteti de frig si vreti sa intrati in casa, probabil ca si el simte la fel. Daca trebuie neaparat sa il lasati afara pentru o perioada mai mare de timp, asigurati-va ca au un adapost caldut si solid, un culcus gros si foarte multa apa ne-inghetata. Incercati sa lasati in cusca o sticla plina cu apa fierbinte, invelita intr-un prosop, astfel incat animalul sa aiba o sursa de incalzire si sa nu existe riscul de a se arde.
– Unele animale pot sta in siguranta in frig mai mult timp decat altele. Este de la sine inteles ca rasele cu par des si lung, precum Husky, vor face mai bine fata vremii reci decat rasele cu par scurt. Pisicile si cainii de statura mica, care stau cu aproape tot corpul in zapada, vor simti frigul mult mai repede si mai acut decat alte animale. Starea sanatatii animalului afecteaza si ea durata timpului pe care acesta il poate petrece afara. Boli precum diabetul, afectiuni ale inimii, plamanilor si dezechilibrele hormonale pot compromite capacitatea unui animal de companie de a-si regla temperatura corpului. Animalele care nu au o conditie fizica generala buna nu ar trebui sa fie expuse o perioada prea mare de timp temperaturilor scazute. Animalele foarte tinere sau cele foarte batrane sunt, deasemenea, foarte vulnerabile la frig. Totusi, indiferent cat de sanatos ar fi, nici un animal nu ar trebui sa stea pe perioade nelimitate de timp in frig. Daca nu stiti cat ar trebui sa stea animalutul dumneavoastra afara iarna, consultati-va cu veterinarul dumneavoastra.
– Pisicile nu se dau inapoi de la nimic ca sa le fie bine, chiar daca asta inseamna sa se cuibareasca sub masini sau chiar sub capota acestora, langa motorul cald. Astfel isi pun in pericol integritatea fizica si chiar viata. Inainte de a porni motorul, asigurati-va ca nu exista nici o pisica ascunsa sub capota sau masina, respectiv faceti mult zgomot.
– Daca locuiti langa un iaz sau lac, aveti mare grija atunci cand va eliberati cainele din lesa, mai ales daca este unul foarte neastamparat si caruia ii place sa va impresioneze. Animalele pot sa cada cu usurinta prin stratul de gheata, mai ales daca nu este foarte gros si le va fi foarte greu sa se salveze singuri. Daca chiar trebuie sa ve eliberati cainele in preajma unei ape, stati cu ochii pe el tot timpul.
– Daca aprindeti un foc in casa pentru a face caldura, amintiti-va ca sursa de caldura este la fel de atractiva pentru animalul de companie ca si pentru dumneavoastra. Daca pisica sau cainele dumneavoastra se apropie de foc, fiti cu ochii pe ei si aveti grija ca labele sau coada acestora sa nu intre in contact cu flacarile, instrumentele cu care agitati focul sau suparfetele incinse. Animalele fie se pot arde, fie pot provoca accidente ce pot pune in pericol intreaga casa.
– Este bine sa va verificati periodic soba sau semineul pentru a fi siguri ca nu exista scapari de monoxid de carbon inainte de a-l deschide. Acesta este un lucru bun atat pentru siguranta animalului de companie, cat si pentru dumneavoastra. Monoxidul de carbon este inodor si invizbil, dar poate provoca o serie de probleme, de la dureri de cap si oboseala, pana la dificultati in respiratie. Animalele petrec mai mult timp in casa decat stapanii, mai ales iarna, si de aceea sunt mai vulnerabili la otravirea cu monoxid.
– Atunci cand sunt lasati singuri afara, cainii si pisicile pot fi plini de resurse in cautarea unui adapost cald. Pot sa sape in zapada sau se pot ascunde sub verande sau balcoane, ferestre sau in pivnite si, ocazional, pot ramane prinsi acolo. Supravegheati-i cu atentie atunci cand sunt lasati afara si asigurati-le accesul la adaposturi sigure si accesibile.
– Aveti grija de apa animalului dumneavoastra. De cele mai multe ori, stapanii nu observa ca apa din bol a inghetat, iar animalul este in stare sa bea orice. Animalele care nu au acces la apa curata si neinghetata sunt mai predispusi sa bea din balti sau canale de scurgere, care pot fi poluate cu petrol, solutii anti-inghet, solutii pentru curatire si alte chimicale.
– Aveti mare grija cu animalele mai batrane si artritice pe timpul iernii. Frigul le poate afecta incheieturile, acestea devenind extrem de sensibile si fragile. De aceea, animalul va parea mai stangace si instabil ca de obicei. Stati foatre aproape de aceste animale atunci cand urca scari sau sar pe mobila; incearca sa faci modificari astfel incat acestora sa le fie cat mai usor sa se deplaseze. Asigurati-va ca au un pat moale in incaperi calduroase pentru noptile reci. De asemenea, aveti grija de ele atunci cand le scoateti la plimbare; o cadere pe gheata poate fi foarte dureroasa si le poate cauza rani grave.
Cand sunteti cu animalul dumneavoastra la plimbare in timpul iernii, incercati sa observati semnele de disconfort pe care acesta le manifesta din cauza frigului. Daca scancesc, tremura, par nervosi, merg incet sau se opresc din mers, ori incep sa caute locuri calde in care sa se adaposteasca, inseamna ca le este foarte frig.
Degeraturile
Uneori se poate intampla ca extremitatile animalelor sa degere. Labutele, urechile sau coada animalelor pot ingheta atat de tare incat sa se formeze cristale de gheata pe ele, care le pot afecta. Degeraturile nu pot fi observate imediat. Tesutul nu arata semne de degeratura decat dupa cateva zile. Daca suspectati ca animalul dumneavoastra de companie a suferit degeraturi, duceti-l intr-un mediu cald imediat. Ii puteti scufunda extremitatile in apa calda timp de 20 de minute pentru a topi cristalele de gheata si a stimula circulatia. Este foarte important sa nu incercati sa rupeti pojghita de gheata. Dupa ce s-a dezghetat, inveliti animalul in paturi si duceti-l la veterinar. Acesta poate stabili gravitatea afectiunii si poate trata animalul pentru durere sau posibile infectii, daca este cazul.
Hipotermia
Hipotermia sau scaderea temperaturii corpului sub limita normala, se intampla atunci cand un animal nu mai este capabil sa mai mentina temperatura corpului la limite normale. Acest lucru se intampla atunci cand animalele petrec prea mult timp la temperaturi scazute, sau atunci cand animalele cu o sananate precara sau o circulatie proasta sunt expuse frigului. In cazurile usoare, animalele vor tremura si vor arata semne de depresie, letargie si slabiciune. Pe masura ce boala avanseaza, muschii animalului incep sa se atrofieze, rata de pompare a sangelui in inimia si respiratia vor scadea in intensitate si nu va mai raspunde la stimuli. Daca observati aceste simptome, animalul trebuie incalzit si dus de urgenta la veterinar. In cazurile severe, medicul veterinar va monitoriza activitatea inimii si presiunea sangelui si ii va administra fluide calde.
Iarna este un anotimp foarte frumos, dar poate fi si periculos. Daca luati cateva masuri de precautie, atat dumneavoastra, cat si animalul dumneavoastra de companie puteti sa va distrati de minune si sa va bucurati de acest anotimp superb.